11 Ekim 2008 Cumartesi

Biyolojiye karşı uygulanan çifte standart

Size halkın bilimsel yöntemlerle elde edilmiş bilgiyi değerlendirmesindeki çifte standardı bir biyolog gözü ile anlatmak istiyorum.

Ülkemizde büyük bir deprem felaketi yaşadık. Bu depremin ardından jeologlar televizyonlarda depremin nedenlerini anlattılar; aklı başında hiç kimse plaka tektoniği konusuna itiraz etmedi. İnşaat mühendisleri depreme dayanıklı binalar konusunda konuştular; alınacak önlemler, statik hesapları, beton kalitesi konusunda mühendislere kimse itiraz etmedi.

Bu bilim adamları ve mühendisler, bilimsel çalışmaların dünya genelinde kabul görmüş sonuçlarını aktarmaktan başka birşey yapmıyorlardı.

Şimdi düşünün, aynı bilimsel yaklaşımla biyolojik olayları ele aldığımızda karşımıza canlıların evrimine işaret eden deliller görüyoruz ve bu bilgiyi tüm insanlar ile paylaşmak istiyoruz.

Kutsal sayılan kitaplarda, plaka tektoniği ve betonarme yapılarla ilgili bilgimize karşıt ayetler bulunmadığı için kimse sesini çıkarmıyor. Ama evrim dediğimizde, atamız maymun değil Adem deniyor.

Biyologlar diğer bilim adamlarından farklı değildirler. Okulda bizim beynimizi yıkamıyorlar, bilimsel yöntemden başka birşey öğrenmiyoruz. Bilimsel yöntem de sihirli, gizli birşey değil. Bilimadamı olmayan akıl sahibi biri de günlük hayatında problemlerini akılcı bir şekilde çözerken bilimsel düşünceye başvurur.

Bizim bölümde evrime inanmayan ama bunu açıkca dile getirmekten de çekinen sadece bir hoca vardı. Neredeyse 200 kişilik akademik kadro ve sadece bir evrim karşıtı.

Biyoloji bölümlerinde Evrim zorunlu derstir. Diğer derslerde de müfredatın bir parçasıdır. Evrim olmadan biyoloji olmaz, evrimden bahsedilmeden biyoloji anlatılamaz. Evrimin geçerliliği bilim dünyasında tartışılan bir konu değildir.

Evrime inanıyorsanız, müslüman, hristiyan vs. değilsinizdir. Dünya'da pozitif bilimle uğraşanların neredeyse tamamı evrimi kabul eder. Yani bugün pozitif bilimi yürütenlerin hemen hepsi ateist ya da agnostiktirler.

Sözlerime itiraz edeceklere bir önerim var; bana cevap yazmadan önce biyoloji konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz iyice bir tartın. Nerede bilimsel yönteme sahip çıkıyor nerede karşı geliyorsunuz tesbit edin. Örneğin bir kimyacının, bir fizikçinin, bir astromonun sözlerine ne derece itiraz ediyorsunuz? Bir biyoloğun sözlerine ne kadar itiraz ediyorsunuz? Lütfen karşılaştırın ve buraya yazın. Tüm dindar arkadaşlardan rica ediyorum, çifte bu standardın nedeni nedir bir anlatın.

2 yorum:

  1. Bende bu tarz bir yazı yazmıştım deizm.net de.Haklısın iş bilime geldiğinde bu insanlar aralarından sadece Evrim terosini seçer ve ona yükenirler.Sebebide gayet açık.Kitaplarında daha fazlası yok.

    Eğer kitaplarında açık bir şekilde "dünya düzdür" ifadesi yer alsaydı,hala dünyanın düz olduğuna inanmaya ve dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen bilime sataşmaya-yalanlamayadevam edecekerdi.

    Dediğim gibi,evrim teorosine saldırmalarının sebebi kitaplarında insanın yaratılışıyla alakalı bri bölüm olması ve bunun teoriyle çelişmesi.Dİğer bilim alanlarına elbette hiç karşı çıkmaya ihtiya.ları yok.Yok çünkü ilkel kitaplarında bunlara dair ifadeler.

    YanıtlaSil
  2. liked the good program. there is something to think about ...

    YanıtlaSil