15 Ekim 2009 Perşembe

Bu pozisyon ofsayt mı? Yoksa evrim mi?

Benim babam klüp yöneticisiydi, gece klübü değil, futbol klübü... Ama ben futbolu hiç sevemedim. İlgilenmediğim için de futbol hakkında bilgilerim kulaktan dolmadır, bir hayli eksiktir.

Üniversite yıllarında futbol sevgisi fazlaca olan iki ev arkadaşım oldu. Bunlar bir pazar günü oturmuşlar, "posizyon ofsayt mı, değil mi" diye tartışıyorlar. Bir televizyon programında ağır çekimde bir pozisyonu defalarca gösteriyorlar, bizimkiler de oturmuşlar pür dikkat izliyorlar.

Bana da sordular; "sence bu pozisyon ofsayt mı?"

"Bilmem ki" dedim...

Nasıl yani?

Eee!.. Ben ofsayt ne bilmiyorum ki? Faul ne biliyorum, penaltı, korner felan biliyorum ama ofsayt ne bilmiyorum, o yüzden bu posizyon ofsayt mı karar veremem.

Çok şaşırdılar... Benim ofsayt nedir bilmemem maçtan daha ilginç geldi, izlemeyi felan bırakıp bana ofsaytı anlattılar. Daha önce hiç kafa yormadığım ama İnglizcesinin "offside" olduğunu tahmin ettiğim futbol terimini öğrenmiş oldum.

Arkadaşlarımın detaylı anlatımları sayesinde ofsayt neymiş öğrendim. O günden sonra "posizyon ofsayt mı, değil mi" karar verebilir oldum. Pozisyon ofsayt değilse "bal gibi gol kardeşim" diye çıkışabildim.

----

Bir evrim tartışmasıdır gidiyor... "Evrim yok", "evrim yalan" diyenlerin hiçbiri evrim kavramının ne demek olduğunu bilmiyorlar. Evrim deyince akıllarına sadece "maymundan gelmek" geliyor. "Tesadüfen değişmek" geliyor. Evrimin böyle birşey olmadığının farkında bile değiller.

Ben ofsayt nedir bilmezken bana "bu posizyon ofsayt mı?" diye sorulduğunda "Bilmiyorum" demiştim. Ofsaytın ne olduğunu BİLMEDİĞİMİ BİLİYORDUM. Ofsayt ya da değil diyecek birikime sahip olmadığımın farkındaydım.

Evrim yok diyen arkadaşlar... Siz "evrim yok" diyecek kadar evrim biliyor musunuz? Neye dayanarak, neye güvenerek evrim yok diyorsunuz?

Şunu bir düşünün; kasların eksantrik olarak kasılması mekanizmasını açıklayan "çapraz köprü siklusu" (cross-bridge cycle) teorisini tatmin edici buluyor musunuz?

Sizce "cross-bridge cycle teorisi" geçerli mi?

Kas fizyolojisi çalışmadıysanız bu sorulara vereceğiniz tek dürüst yanıt "bilmiyorum" olabilir. Bu konu hakkında bilginiz yoksa yapacağınız yorumun hiçbir kıymeti yoktur.

---

Evrime itiraz edenler... Evrimi bilmiyorsunuz, bilmediğinizin de farkında değilsiniz. Dürüst davranıp "bilmiyorum, yorumum yok" diyemiyorsunuz. Evrimi bilmemek ayıp değildir, ama bilmediği halde ahkam kesmek ayıptır.

Sizi evrim konusunda yorum yapmaya, karşıt görüş bildirmeye iten şey dini öğretileriniz. Dini öğretilerinizin emprik bir tabanı yok. Adem'le Havva öyküsünün oturduğu bir zemin yok... Yerlerin göklerin altı günde yaratıldığına dair bir delil yok. Siz ise "Kutsal kitabımızda öyle yazıyor" deyip bırakıyorsunuz.

Ben neye inandığınız değiştiremem, ama ne bildiğinizi değiştirebilirim ve bilgilerinizde yaptığım bu değişiklik sayesinde inancınızı değişeceğini umarım.

---

Ben ve benim gibi nicelerinin inancı bilgi sayesinde değişti.

"Evrimci bilimadamı" diye yaftalayıp kendinizce aşağıladığınız insanları düşünün. Bunların değer yargıları, yaşam tarzları sizinkinden çok farklı. Bunların çoğu dine bağlı ailelerden gelmişler, hayatlarının bir döneminde tanrıya inanmışlar sonra fikir değiştirip ateist olmuşlar.

Futbolcuların bacaklarının sizinkilerden daha kalın ve güçlü olması tesadüf müdür?

Hayatlarını sistematik olarak bilgi edinmeye adamış insanların hayata bakışının sizden daha geniş bir perspektifte olması tesadüf müdür?

Allah ateistleri küfürleri iyice artsın diye daha mı akıllı, daha mı görgülü yapıyor? Yoksa ateistler sizden daha akıllı değil de sadece daha çok mu birikimli?

Bu birikime siz de sahip olursanız siz de ateist olur musunuz acaba?

Bir deneyin bence; kaybedecek birşeyiniz yok... Örneğin; evrim nedir bir öğrenin.

Ben ofsayt nedir öğrendim ve ofsayt yoksa bunun kararını verebilir oldum.

Siz de bu forumda evrim üzerine yazan kişilere bilimsel kaynaklara dayanarak karşıt argüman geliştirecek kadar biyoloji öğrenin.

Sonra tartışalım, bu pozisyon ofsayt mı, yoksa evrim mi?

Sevgiler
Bilgehan

4 yorum:

  1. Gerçekten de yorum yapılmamış bu yazıya uhaeuha :D

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. ne offside ne evrim top direk out a çıkmış

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil